źródło |
Autor: Magda Gessler
Wydawnictwo: Znak
Stron: 160
"Czy masz ochotę na kremowe lody waniliowe z dodatkiem aksamitnego
advocata, soczystych malin, kusząco dojrzałych brzoskwiń, z nutą
orzeźwiającej mięty? Przepis na Copa melba znajdziesz na stronie 144.
W książce znajduje się ten i blisko 60 innych przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje.
Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.
Magda Gessler najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.
Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu!" źródło
W książce znajduje się ten i blisko 60 innych przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje.
Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.
Magda Gessler najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.
Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu!" źródło
Magdę Gessler zna w Polsce chyba każdy. Program "Kuchenne Rewolucje"od kilku lat gości na ekranach telewizorów. Pani Magda odwiedza upadające restauracje i w zaledwie 4 dni odmienia w nich niemal wszystko - od wystroju wnętrz zaczynając, a na organizacji kuchni kończąc. Nie możemy jednak zapominać od najważniejszym - jedzeniu. Restauratora wprowadza rewolucje również w menu restauracji, do których zostaje zaproszona, a przecież to właśnie jest najważniejsze. Sama nie wiem, jak to się stało, że wśród masy książek kucharskich na mojej półce, do tej pory nie znalazła się żadna autorstwa Magdy Gessler. Aż do teraz!
"Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" należy do nietypowych książek. Przepisy w niej zawarte nie przypominają dań, które w typowej polskiej rodzinie goszczą na stole na co dzień. Nawet jeśli chodzi o Gołąbki w sosie pomidorowym, czy choćby Rybę po Grecku, sprawiają one wrażenie zupełnie innych dań, niż te, do których jestem przyzwyczajona. Nic w tym dziwnego - w końcu to przepisy na dania, które mają w swoim menu restauracje. Dokładniej rzecz biorąc - restauracje, które wystąpiły w programie w ciągu ostatnich czterech sezonów. Nietuzinkowe, oryginalne i z całą pewnością imponujące - w sam raz, aby zrobić wrażenie na gościach, a może nawet domownikach!
W książce znajdziemy około 60 przepisów na dania wszelkiego rodzaju, nawet (co prawda kompletnie nietypową, ale jednak) pizzę. Całość podzielona została na działy: Przystawki, Zupy, Sałatki, Dania Wegetariańskie, Ryby, Mięsa oraz Desery. Książka jest oczywiście pięknie ilustrowana i podzielona na kategorię, abyśmy łatwiej mogli odnaleźć interesujący nas przepis. Nie mam żadnych zastrzeżeń odnośnie wydania tego tytułu, gdyż całość prezentuje się naprawdę imponująco.
Przepisy są zróżnicowane i chyba każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Ja odnalazłam tam ten, który podczas oglądania programu zainteresował mnie najbardziej - Sałatkę cezar nieoszukaną, razem z sosem, którego sposobu przyrządzenia nigdy bym się nie domyśliła. Z pewnością spróbuję również Naleśników z bryndzą oraz Zupy czosnkowej z grzankami. Tego typu niebanalnych dań znajdziemy tutaj mnóstwo, jednak i zwolennicy tradycji nie powinni czuć się rozczarowani.
Przepisy są zróżnicowane i chyba każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Ja odnalazłam tam ten, który podczas oglądania programu zainteresował mnie najbardziej - Sałatkę cezar nieoszukaną, razem z sosem, którego sposobu przyrządzenia nigdy bym się nie domyśliła. Z pewnością spróbuję również Naleśników z bryndzą oraz Zupy czosnkowej z grzankami. Tego typu niebanalnych dań znajdziemy tutaj mnóstwo, jednak i zwolennicy tradycji nie powinni czuć się rozczarowani.
O ile postać Magdy Gessler jest dość kontrowersyjna, o tyle nie można jej zarzucić braku wiedzy o sztuce kulinarnej. Fani restauratorki będą tą książką zachwyceni, a i Ci, którzy nie darzą pani Magdy sympatią mogą tutaj znaleźć coś dla siebie!
Ocena: 7/10
Ocena: 7/10
Za książkę serdecznie dziękuję Wydawnictwu Znak!
Nie sięgam po tego typu literaturę, ale tą książkę ostatnio przeglądałem w księgarni - pięknie wydana!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię książki kucharskie, sama mam w planach by niedługo jedną zrecenzować. :)) Jak to kobietka, lubię gotować, lecz przepisy czerpię często właśnie z książek kucharskich ;]
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Kuchenne rewolucje, więc i po książkę chętnie sięgnę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię panią Magdę Gessler i jej rewolucje.Widać,że kobieta zna się na tym co robi.Mam nadzieję ,że książka zawiera wiele cennych przepisów i rad.
OdpowiedzUsuńNa pewno nie przeczytam, a polecę mojemu koledze, który jest fanem taj pani. :)
OdpowiedzUsuńChciałabym do niej zajrzeć
OdpowiedzUsuńRaczej nie sięgam po tego typu książki, bo rzadko coś gotuję, ale może zacznę właśnie z tą pozycją, kto wie? :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zostałaś nominowana do LBA :) Po szczegóły zapraszam tutaj: http://faaantasyworld.blogspot.com/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Nie gotuję, więc taka książka mi się nie przyda.
OdpowiedzUsuń